Chopperek avagy a technika művészete

 

2021. október 15. 10:04 - neney

Elektromos Orange Country

Igen, jól látjátok: a tévésorozatból megismert, családi vállalkozásban működő, chopper építő Orange istálló legendás főnöke átszellemült arccal motorozik.

Az Orange County Chopper egy kicsit más, mint amit a New York-i székhelyű motorkerékpár gyártótól megszoktunk: a teljesen egészében elektromos chopper.

A Siemens USA megbízásából készült zéró kibocsátású motort egy 27 lóerős DC elektromos motor hajtja, és öt órás töltés után 90 kilométert tud megtenni. Végsebessége 150 km/h, így valószínűleg ez az egyik leggyorsabb motor, amely valaha elhagyta az OCC bemutatótermét.

„Elektromos motort építeni újrahasznosított anyagokból újdonság volt a számunkra, de határozottan élveztük a kihívást, és úgy gondoljuk, hogy a végtermék hozzájárul az egyedi motorjaink körének szélesítéséhez. Az elektromos kerékpárok a belátható jövőben valószínűleg nem fogják lehagyni a hagyományos típusokat, de ugyanakkor azt hisszük, hogy az energiatakarékos technológiák egyre fontosabb a gyártók és a fogyasztók számára is.”Az OCC egyelőre nem tervezi az elektromos chopper tömeggyártását, de Teutul szerint lenne rá lehetőség, ha megfelelő kereslet is mutatkozik. Mindenesetre meg van a lehetőséged arra, hogy birtokold ezt a példaverziót, miután a Siemens világkörüli turnéra viszi a motort. A turné után elárverezik a choppert, a befolyt összeget pedig környezetvédelemre költik.

Szólj hozzá!
2021. szeptember 10. 10:15 - neney

Szárnyakat kapott az Aprilia RSV4

Az Aprilia Factory Works mindigis a legcsodálatosabb része volt a noelei cégnek. Erre nem is kell más bizonyíték, mint az Aprilia RSV4 R FW-GP, a 250 lóerős őrület.

A 250 lóerős csúcsszörnyeteg természetesen megfizethetetlen, így aki orcája verejtékével keresi kenyerét, kénytelen lesz beérni a szerényebb Aprilia RSV4 RF gyári superstock versenymotor 215 lovával - ez egy teljesen versenykész motor, kézzel készítik a gyár versenyrészlegén, és ami a legdurvább: erre MotoGP stílusú szárnyakat szereltek! Az idomokat egyébként az Aprilia RS-GP MotoGP-versenymotorral gyűjtött tapasztalatok alapján tervezték.

Az RSV4 RF-ben egyébként nem a látványos szárnyak a legérdekesebbek, hanem a gyári SSTK1 versenykészletből beépített elemek, például a dugattyúk, a hengerfej, a komplett kipufogórendszer, az új tank, a lítiumos akksi és a programozható elektronika - ezekkel jön ki a 215 lóerős csúcs és a 10 kilós súlycsökkentés.

Szólj hozzá!
2021. szeptember 02. 10:14 - neney

Ferrari-világhoz hasonló élményparkot épít a Ducati

A helyszín Észak-Itália azon területe, ahol egyébként sincs hiány a legendás autó- és motorgyártókból.

Gyakran mondják, hogy a motorok Ferrarija a Ducati, amely most egy szempontból biztosan közelebb kerül a maranellóiakhoz. 2019-ben nyitnak egy olyan tematikus parkot, mint a Ferrari Abu-Dhzabiban vagy Barcelona mellett, PortAventuránál.

Az olaszországi helyszín, amelyre a választásuk esett, Emilia-Romagna régióban van, és abban a Mirabilandia nevű helységben fog működni, amely a Motor Valley-nak is hívott területen fekszik. A Ducati székhelyei is innen nagyjából 90 kilométernyire találhatók, olyan cégek és versenypályák közelében, mint a Ferrari, Lamborghini, Maserati, Morini, Malaguti, valamint az Imola, Misano versenypályák.

Ilyen a híres Motor Valley, ahol nagyjából 50 helyszínt érdemes meglátogatni
© 

A 8,6 hektáros területen Ducati témájú hullámvasutak, virtuálisvalóság-szimulátorok, bemutatótermek, éttermek és boltok lesznek.

A Ducatit 1926-ban alapították Bolognában kis családi vállalkozásként, amely még rádióalkatrészeket is gyártott. Motorgyártóként 1949-ben léptek piacra. A Ducati jelenleg VW-tulajdon, alig öt éve vették meg a németek 910 millió dollárért olasz befektetőktől.

Szólj hozzá!
2021. augusztus 08. 10:14 - neney

Láncszakadás miatt hívják vissza a GSX-R1000-et

Az elektronika és a hajtáslánc hibája miatt hív vissza a Suzuki 3100 GSX-R1000-et, ugyanis egyesből kettesbe váltva az érintett darabokon elszakadhat a lánc. Ehhez elég speciális helyzet kell: eleve csak a gyorsváltóval szerelt példányokat érinti, amelyeknél ha egyesben kiforgatva nem sikerül átrúgni kettesbe (ehhez elég szerencsétlennek kell lenni), az üresbe kerülő motornak hirtelen nagyon magasra ugrik a fordulatszáma, és ha olyankor második nekifutásra a motoros beszúrja a kettest,  akkor a hirtelen fellépő erő megnyújthatja, sőt, el is tépheti a láncot.

A probléma először a francia piacon jelentkezett, és ott is lett belőle először ügy, majd további országokban is előfordult hasonló eset (a legtöbb az Egyesült Államokban, ott összesen kettő). A Suzukinál megvizsgálták a jelenséget, és a gyorsváltó vezérlésében találtak hibát.

A Suzuki értesíti az érintett motorok tulajdonosait, és ingyen frissítik a szoftverét, illetve szükség esetén láncot és lánckereket is cserélnek. Ha valakinek itthon nem regisztrált motorja van - pl. szürkeimportos pályamotor -, érdemes felhívnia egy márkaszervizt az alvázszámmal.

Szólj hozzá!
2021. július 15. 10:13 - neney

A Kymco mintha híján lenne saját ötletnek

Az EICMA-ra két újdonsággal érkezett a Kymco, az egyik a Honda X-Adv tajvani változata, a másik a Yamaha Tricity sajátos újragondolása. Egyelőre mind a kettő csak tanulmány, és a Kymco is úgy hivatkozik rájuk, mint egy adventure-robogó lehetséges variánsaira - a kétkerekűt CV2-nek, a háromkerekűt CV3-nak nevezték el.

Bár specifikációt egyik típusról sem adtak ki, azt azért lehet sejteni, hogy mindkét tanulmányba az AK550 53,5 lóerős blokkját építették, a fékeket pedig a Brembótól szerezték be. A CV2 érdekessége, hogy oldaldobozokat is terveztek rá, míg a CV3-hoz különböző kiegészítőket álmodtak meg, mint például a teljes tető vagy a gyerekeknek tervezett lábtartó. 

 

Szólj hozzá!
Chopperek avagy a technika művészete
süti beállítások módosítása